Alpinistički odsjek PD Glas Istre jedna je od najdugovječnijih sekcija društva. Na žalost zbog raznih okolnosti aktivnosti odsjeka su posljednjih godina uvelike smanjenje.

Posljednja velika i uspješna akcija alpinista bila je Istarska alpinistička ekspedicija Ande 2008. kada je čak 13 alpinista iz Istre u predjelu Cordillera blanca u Peruu izvršilo uspone na vrhove Pisco (5750 mnv), Yanapaccha (5460 mnv), Chopicalqui (6354 mnv), Tocllaraju (6032 mnv) i Urus (5495 mnv).

Aktivnosti alpinista trenutno se provode individualnim izletima i usponima. Osim toga naši članovi vježbaju i na sportskim penjalištima diljem Istre. Važan segment u radu odsjeka čini i umjetna stijena (boulder) u DC Karlo Rojc na kojem treniramo. Naši članovi koji se bave sportskim penjanjem aktivni su i uspješni u regionalnoj Bolder ligi Istre i Kvarnera (BLIK).

Više o ranijim uspjesima i radu alpinističkog odsjeka pročitajte u članku Ive Brajković (tada Šverko) objavljenog povodom 20 godina postojanja Alpinističkog odsjeka 2006. godine.

Što za Puljane znači alpinizam!?

“Često sam se pitao zašto to radimo, zašto se penjemo sve više. Skupo je, opasno i ozbiljno. Međutim, nisam našao odgovor, jednostavno, to mi se sviđa” tako je na pitanje “Što za njega znači alpinizam?” odgovorio jedan od osnivača pulskog alpinističkog odsjeka Antun Filipčić – Filac. Zasigurno u vašim životima postoji nekakva zatomljena strast prema nečemu, nazovimo to, nedostižnim, ekstremnom, drugačijem? U ovom svakodnevnom vrtlogu života i vi poželite ispitati svoje granice, uči u zonu neponovljivog, uzbudljivog adrenalina. Ovakav splet emocija u nama pobuđuje alpinizam…

U povodu 20. godišnjice djelovanja alpinističkog odsjeka Planinarskog društva Glas Istre u Puli, koji je osnovan 24. ožujka 1986. godine, u petak navečer u prostorijama Hrvatske gospodarske komore održana je prigodna svečanost.

Iako je trebao prisustvovati i drugi osnivač Stanislav Gilić te govoriti o ljubavi prema planinama, on je zbog lošeg zdravstvenog stanja hospitaliziran. Gilićev govor pročitao je njegov dugogodišnji prijatelj i pratitelj na nekoliko ekspedicija, pulski liječnik dr. Dubravko Marković koji je, uoči podjele zahvalnica najzaslužnijim alpinistima, naglasio da su “uspjesi svakog pojedinca, uspjesi svih nas”.

Najvjerojatnije neću pogriješiti ako citiram najčešće ponavljanju definiciju “Alpinizma”, autora Zlatka Smerkea: Alpinizam predstavlja najviši stupanj dostignuća u planinarstvu. To je kretanje čovjeka u stjenovitim planinama – Alpama i sličnom gorju, pri čemu se ne koriste planinarski putevi za uspon na vrhove nego slobodne stijene u raznim smjerovima.

 

Borba čovjeka s prirodom i samim sobom
Za razliku od drugih sportova u kojima postoji navijanje, gledalište i medalje, alpinizam predstavlja borbu čovjeka s prirodom i njenim silama. Ovo je borba čovjeka sa samim sobom, svladavanje prirode i vlastitih strahova. Tjelesni napor, intelektualna traženja i otkrivanja te snažne emocije čine sintezu zajedništva pod pojmom alpinizam. I upravo u spoju tjelesnih mogućnosti, duhovne vrijednosti i razumijevanju vlastitih slabosti nalazi se najveća vrijednost alpinizma.

 

Alpinisti znaju cijeniti svoj život i život drugih i znaju uživati u životu!

Priča je započela 22. ožujka 1986. godine, kada je pri Planinarskom Društvu “Glas Istre” u Puli osnovan Alpinistički odsjek Pula. Inicijativa njegovog osnivanja pokrenuta je od strane i uz pomoć Antuna Filipčića – Filca, ujedno i prvog pročelnika AO-a, alpiniste i instruktora Gorske Službe Spašavanja, te Gordana Desnice pokretača osnivanja Planinarskog Društva “Glas Istre”.

 

Prvi pulski alpinisti…
Prvu okosnicu i temelj pulskog alpinizma činili su tada alpinisti koji su završili Riječku školu kod poznatog hrvatskog alpiniste Stanislava Gilića: Petar Šajatović, Danijel Šajatović, Enes Seferagić, Davor Kalčić; Denis Finderle, Antun Filipčić. Danas se broj članova alpinističkog odsjeka popeo na oko 40-tak.

Povećanjem interesa za alpinizmom i upoznavanjem s prirodom dovodi i do početka organiziranja prvih alpinističkih škola, tako je prva škola alpinizma organizirana 1987. godine. Svake naredne godine broj se polaznika povećavao, škole postaju kompleksnije i alpinizam je počeo dobivati sve veći broj zaljubljenika.

No, to nije bilo sve. Započinje se i s organiziranjem prvih ekspedicija i osvajanjem vrhova svijeta.

Prva takva ekspedicija organizirana je 1990. godine i bio je to odlazak na Himalaju, kada je uspon na Pisang Peak (6.091m), na području Daulaghiri-a i Annapurne, svladalo sedmero alpinista.

 

Šajo se na Mont Blanc uspeo biciklom
1996. godine Danijel Šajatović osvaja najviši vrh Anda – Aconcagua (6959m). No, jednom od naših bivših pročelnika i organizatora najvećeg broja alpinističkih škola, bez čije želje i motivacije da se školama bavi ni pola nas ne bi danas znalo što je alpinizam, uspon na Aconcagua-u nije bio dovoljan. Naime Šajo se godine 1998. zaputio u Francusku u osvajanje Mont Blanc-a, i to ni više ni manje nego svojim biciklom! Trebalo mu je 25 dana, sam sa svom opremom na biciklu, te 7 dana za povratak kući. Naravno da je uspio!

Djelovanje alpinističkog odsjeka i aktivnih penjača, nije se zaustavilo samo na odlaske u Alpe, Dolomite, Paklenicu, poznate vrhove svijeta, Sjevernu stijenu Triglava. Zbog sve većeg interesa za sudjelovanje na sportsko penjačkim natjecanjima i bouldering kupovima, 2001. godine osniva se i Sportsko penjački odsjek.

Ovaj dio odsjeka može se pohvaliti umjetnom stijenom za penjanje, ili u penjačkim krugovima poznatijom pod nazivom “boulder”, koju su 2004. godine osmislili i izgradili u jednoj od prostorija veličine 77m2 u bivšoj vojarni Karlo Rojc. Također od svog osnutka sportski penjači postižu zavidne rezultate na sportskim natjecanjima (Filip Šobot).

Nakon zatišja u djelovanju odsjeka tijekom ratnih godina, ideje o ekspedicionizmu, osvajanju novih vrhova, širenju djelovanja ponovno se počinju javljati.

 

Prvi hrvatski festival alpinističkih dijaprojekcija
S ciljem da se pojam alpinizma približi širem građanstvu te da se razvije svijest o prirodi i planinama, pokrenut je i realiziran projekt nazvan “ALP FEST PULA 2003”, ujedno i prvi hrvatski festival alpinističkih dijaprojekcija s najboljih hrvatskih ekspedicija u svjetska velegorja. Gosti prvog Alp Festa bili su Stanislav ilić, legenda hrvatskog alpinizma, s prikazom dijaprojekcija Hrvatske ekspedicije na Greenland 1973. godine, te Sunčica Hraščanec i Igor Čorko, s prikazom uspona na stijenu El Capitan (900m) u Nacionalnom parku Yosemiti u SAD-u.

Godina 2004. protekla je u znaku druge ekspedicije alpinističkog odsjeka. Dvoje mladih alpinista Neven Brajković i Igor Mihovilović, na vlastitu su inicijativu pokrenuli ekspediciju “Mt. Kenya 2004” i ostvarili je. Mt. Kenya (5199m) ujedno je i najveći vrh Kenije, nakon Kilimanjara drugi po visini u Africi.

Neven i Igor kažu da je Mt. Kenya tehnički sigurno najzahtjevniji vrh crnog kontinenta, jer je sam vrh moguće osvojiti samo penjanjem. Dečki su vrh osvojili jedanaestog dana ekspedicije 26.07.2004. godine, nakon što su tri dana čekali da se vrijeme smiri i prestane padati snijeg, koji ih je i omeo u prvom pokušaju uspona jer: “U tako lošim uvjetima penjanje nije moguće, vrlo je opasno i sklisko”:

 

Poruka s vrha
– Prema stijeni smo krenuli u jedan i pol ujutro, s penjanjem smo počeli u četiri sata ujutro. Već smo dobro poznavali stijenu pa je uspon tekao brzo i bez većih napora i problema. Na vrh dolazimo u podne! Ispod nas je nešto najteže što smo ikada popeli i na 5.199m smo!! Osjećaj se ne može opisati! Za silaz nam je trebalo 5:30 h. Dolazimo u dom svi živi i zdravi: Jesmo ga! Eto i Mt. Kenya je osvojena! – poručili su s vrha.

Ta je godina donijela i mnogo drugih promjena i akcija u našoj alpinističkoj sredini. Po prvi puta 2004. godine jedan predstavnik našeg odsjeka (Neven Brajković) odlazi u Francusku, točnije u Fournel, mjesto susreta alpinista iz svih krajeva svijeta u ledenom penjanju.

Osim dosadašnjih odlazaka na sportsko penjačka natjecanja, kreće se na prvo natjecanje u sklopu prvenstva hrvatske u lednom penjanju. Odsjek i tu postiže odlične rezultate. U ukupnom poretku Kupa Hrvatske u ledenom penjanju u kategoriji muški Neven Brajković osvojio je drugo mjesto, a u kategoriji žena Iva Šverko prvo mjesto.

Zbog postignutih rezultata oboje naših članova ulaze u Hrvatsku reprezentaciju u ledenom penjanju. Nakon završenog kupa Hrvatske u ledenom penjanju 2005./2006. godine, Neven Brajković postao je državni prvak u ledenom penjanju.

S ovakvim osvrtom unazad zakoračili smo u 2006. godinu! Puno zreliji, mnogobrojniji, iskusniji, s novim planovima, željama i idejama! Tako je upravo u planu i organizaciji treća istarska ekspedicija pulskog alpinističkog odsjeka: Nepal 2006..

Eto, ovim završava osvrt na osnivanje i djelovanje Alpinističkog odsjeka Pula do današnjih dana. Ovim vam želim približiti što nama znači alpinizam i zašto nas vezuje, a one koji su “zaboravili” što znači “naveza” podsjetiti na one dobro poznate trenutke “u stijeni”.

Želim zahvaliti svim onim starijim alpinistima (a mislim da svi oni dobro znaju na koga mislim) na svim savjetima, na riječima podrške i razumijevanja, na alpinističkim školama i izletima, na osmjesima i stisku ruke! Želim vas podsjetiti da niste zaboravljeni, da Vas nije bilo mi ne bi znali……

I.Š.