O ŠKOLI

Opća planinarska škola „PD Glas Istre 2018.“

29.03.– 03.06.2018.

 

Planinarsko društvo «Glas Istre» u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Istra organizira Opću planinarsku školu, kao osnovni oblik obrazovanja planinara. Njeni polaznici stječu, produbljuju, kodeks planinarske etike  i elementarna znanja o sigurnosti kretanja u planini, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje, te se upoznaju sa ljepotama prirode.

Završena planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (speleološka, alpinistička, sportsko-penjačka, markacijska i vodička).

Škola se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, odnosno od 22 sati predavanja, 44 sati vježbi i 14 dana izleta organiziranih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Školu vode iskusni planinari, vodiči, markacisti, speleolozi Hrvatskog speleološkog saveza(HSS), članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Doktori medicine.

Kako upisati planinarsku školu?

Upisi u planinarsku školu počinju 07.03.2018. i traju do 28.03.2018. (svake srijede) u prostorijama planinarskog društva «Glas Istre», 43. istarske divizije 9 Pula, od 19:00 do 20:00 sati kod blagajnika.

Za maloljetnike potvrdu za pohađanje škole trebaju potpisati roditelji.

Upisnina za opću planinarsku školu iznosi 250,00 kuna, uz obavezno članstvo u HPS-u (Hrvatskom planinarskom savezu)  za 2018.g. Omogućeno je i plaćanje u dvije rate po 125,00 kuna. Prvu ratu potrebno je uplatiti do 29.ožujka.2018., a drugu ratu do 29.travnja.2018.

Za postati članom HPS-a kroz članstvo u PD Glas Istre članarina iznosi: 100 kn odrasli,(80kn obiteljska)  60 kn umirovljenici i  50 kn učenici i studenti.

Svoje mjesto možete rezervirati i online prijavnicom u nastavku:

Dostavi nam svoje podatke:

 

Verifikacija

*polaznik je obavezan biti član HPS-a (Pd Glas Istre ili ostala društva HPS-a sa iskaznicom i markicom HPS-a za 2018. godinu) **prijava se smatra potpunom tek nakon plaćanja upisnine.

Predavanja će se održavati u prostorijama društva:
 -srijedom ili četvrtkom od 18:00

Vježbe i izleti će se održavati: vikendima. 
Polaznici škole sami snose troškove prijevoza, noćenja i prehrane na vježbama – izletima.

Osnovna oprema potrebna za pohađanje škole je: gojzerice, čeona svjetiljka i ruksak.

Polaznici će u sklopu školovanja dobiti, 1 zamku(uže 6m/5mm), 1 karabiner, 1 astro foliju i dnevnik IPP

Ponekad nam može zatrebati i oprema koju vjerojatno već i imate: nepromočive jakne ili kabanice, rukavice i kape, sunčane naočale, mobitel, olovka za pisanje, otvarač za konzerve, nožić i slično.

Ostala se oprema nabavlja i upotpunjuje postupno i godinama, a ovisno o željama i vrstama izleta koje čete u budućnosti  pohoditi: vreća za spavanje,gamaše i planinarski štapovi, skijaške naočale, dereze, cepini, krplje  itd., a više informacija o svemu dobiti ćete na predavanjima.

Za pravo pristupa završnom ispitu potrebno je: sudjelovati na najmanje:

  • 22 sata od 44 sati vježbi, 14 sati predavanja od ukupno 22 sati predavanja, 6 dana izleta od ukupno 14 dana izleta i položiti pismeni ispit.

Preporučena literatura:

Alan Čaplar-Planinarski udžbenik, Planinarski dnevnik- informator, Zlatko Smerke-Planinarstvo i alpinizam, priručnik Planinarska početnica HPD Velebit, pdf brošura.

Voditelj škole: 
Saša Kardinar    tel. 098 366 242 , mail: sasa.kardinar@gmail.com

Pomoćnici voditelja škole: 
Silvija Gluvak     tel. 098 497 895 , mail:  silvijagluvak@gmail.com
David Jovanović tel. 099 654 5289 , mail: majk.stone@gmail.com