Planinarsko društvo »Glas Istre» Pula

  1. istarske divizije 9, 52100 Pula

 

 

Opća planinarska škola „PD Glas Istre“

 

 

 

Planinarsko društvo «Glas Istre» organizira Opću planinarsku školu, kao osnovni oblik obrazovanja planinara. Njeni polaznici stječu, produbljuju, kodeks planinarske etike  i elementarna znanja o sigurnosti kretanja u planini, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje, te se upoznaju sa ljepotama prirode.

Završena planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti

(speleološka, alpinistička, sportsko-penjačka, markacijska i vodička, tečajeve via feratta, tečaj zimskog planinarenja, lavinski tečaj i visokogorski tečaj).

Škola se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, odnosno od 20 sati predavanja, 40 sati vježbi i 13 dana izleta organiziranih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Školu vode iskusni planinari, alpinisti, vodiči, markacisti, speleolozi Hrvatskog speleološkog saveza(HSS), članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Doktori medicine.

Kako upisati planinarsku školu ????

Svake srijede u prostorijama društva na adresi 43. Istarske divizije 9, Pula od 20 do 21 h (zimi od 19-20 h) mogu se dobiti informacije o školi i prije početka same škole ispuniti upisnicu. Nakon ispunjavanja upisnice potrebno je izvršiti uplatu kod blagajnika

Za maloljetnike potvrdu za pohađanje škole trebaju potpisati roditelji.

Upisnina za opću planinarsku školu iznosi 50 €, uz obavezno članstvo u HPS-u (Hrvatskom planinarskom savezu)  za tekuću godinu.

Za postati članom HPS-a kroz članstvo u PD Glas Istre godišnja članarina iznosi:

  • Odrasli 15 €, za umirovljenike 10 €, za djecu i studente 8 €.
  • Za obiteljske članarine postoje dodatni popusti: Odrasli 13 €, umirovljenici 8 €, djeca i studenti 6 €
  • Pri prvom upisu plaća se članska iskaznica u iznosu od 1 €
  •  

Predavanja će se održavati u predhodno dogovorenom terminu

Vježbe i izleti će se održavati: vikendima.

Polaznici škole sami snose troškove prijevoza, noćenja i prehrane na vježbama – izletima.

Osnovna oprema potrebna za pohađanje škole je: gojzerice, čeona svjetiljka, ruksak i astro folija.

Ponekad nam može zatrebati i oprema koju vjerojatno već i imate: nepromočive jakne ili kabanice, rukavice i kape, sunčane naočale, mobitel, olovka za pisanje, otvarač za konzerve, nožić i slično.

Ostala se oprema nabavlja i upotpunjuje postupno i godinama, a ovisno o željama i vrstama izleta i tura koje u budućnosti  planirate pohoditi: vreća za spavanje,gamaše i planinarski štapovi, skijaške naočale, dereze, cepini, krplje  itd. Više informacija o svemu dobiti ćete na predavanjima.

Za pravo pristupa završnom ispitu potrebno je: sudjelovati na najmanje:

  • Za pravo pristupa završnom ispitu potrebno je prisustvovati na barem 14 sati predavanja, 22 sata vježbi i 6 dana izleta.

Preporučena literatura:

Alan Čaplar-Planinarski udžbenik, Planinarski dnevnik- informator, Zlatko Smerke-Planinarstvo i alpinizam, priručnik Planinarska početnica HPD Velebit, pdf brošura.

Voditelj škole:                        – Vilim boljunčić 091/4011 404 viliboljuncic@gmail.com