Planinarsko društvo »Glas Istre» Pula

  1. istarske divizije 9

Pula, 1.10.2020.g.

 

 

Opća planinarska škola „PD Glas Istre 2020.“

14.10.– 20.12. 2020.

 

Planinarsko društvo «Glas Istre» u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Istra organizira Opću planinarsku školu, kao osnovni oblik obrazovanja planinara. Njeni polaznici stječu, produbljuju, kodeks planinarske etike  i elementarna znanja o sigurnosti kretanja u planini, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje, te se upoznaju sa ljepotama prirode.

Završena planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti

(speleološka, alpinistička, sportsko-penjačka, markacijska i vodička, tečajeve via feratta, tečaj zimskog planinarenja, lavinski tečaj i visokogorski tečaj).

Škola se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, odnosno od 20 sati predavanja, 40 sati vježbi i 13 dana izleta organiziranih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Školu vode iskusni planinari, alpinisti, vodiči, markacisti, speleolozi Hrvatskog speleološkog saveza(HSS), članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Doktori medicine.

Kako upisati planinarsku školu ????

Upisi u planinarsku školu počinju 01.10.2020. i traju do 14.10.2020.

Online upisnica

Dostavi nam svoje podatke:

 

Verifikacija

Nakon ispunjavanja upisnice potrebno je istu doći osobno potpisti i izvršiti uplatu kod blagajnika u prostorijama planinarskog društva «Glas Istre», 43. istarske divizije 9 Pula, od 20:00 do 21:00 h svake srijede.

Za maloljetnike potvrdu za pohađanje škole trebaju potpisati roditelji.

Upisnina za opću planinarsku školu iznosi 250,00 kuna, uz obavezno članstvo u HPS-u (Hrvatskom planinarskom savezu)  za 2020.g

Za postati članom HPS-a kroz članstvo u PD Glas Istre godišnja članarina iznosi: 100 kn odrasli,(80kn obiteljska)  60 kn umirovljenici i  50 kn učenici i studenti.

Predavanja će se održavati u prostorijama društva:

 -srijedom od 18:00 do 20:00 h

Vježbe i izleti će se održavati: vikendima. 

Polaznici škole sami snose troškove prijevoza, noćenja i prehrane na vježbama – izletima.

Osnovna oprema potrebna za pohađanje škole je: gojzerice, čeona svjetiljka, ruksak i astro folija.

Polaznici će u sklopu školovanja dobiti: Planinarski udžbenik i Dnevnik IPP-a.

PD Glas Istre će im za vrijeme trajanja škole posuditi 1 zamku(uže 6m/5mm),i 1 karabiner

Ponekad nam može zatrebati i oprema koju vjerojatno već i imate: nepromočive jakne ili kabanice, rukavice i kape, sunčane naočale, mobitel, olovka za pisanje, otvarač za konzerve, nožić i slično.

Ostala se oprema nabavlja i upotpunjuje postupno i godinama, a ovisno o željama i vrstama izleta i tura koje u budućnosti  planirate pohoditi: vreća za spavanje,gamaše i planinarski štapovi, skijaške naočale, dereze, cepini, krplje  itd. Više informacija o svemu dobiti ćete na predavanjima.

Za pravo pristupa završnom ispitu potrebno je: sudjelovati na najmanje:

  • , 14 sati predavanja od ukupno 20 sati predavanja, 22 sata od 40 sati vježbi 6 dana izleta od ukupno 13 dana izleta i položiti pismeni i usmeni ispit.

Preporučena literatura:

Alan Čaplar-Planinarski udžbenik, Planinarski dnevnik- informator, Zlatko Smerke-Planinarstvo i alpinizam, priručnik Planinarska početnica HPD Velebit, pdf brošura.

Voditelj škole:                        – Saša Kardinar    098 366 242 , mail: sasa.kardinar@gmail.com

Pomoćnici voditelja škole:     — David Jovanović 099 654 5289 , mail: majk.stone@gmail.com           

                                                             — Serđo Težak 092 285 0093, mail: sergio.tezak@gmail.com