Planinarenje predstavlja vrlo širok pojam koji obuhvaća sve aktivnosti vezane uz kretanje i boravak u planinama. Planinarenje nije besciljno lutanje po bespućima i nepristupačnim dijelovima planete i nije mu smisao osvajanje planinarskih vrhova. Planinarenje je stil života i obuhvaća cijeli niz aktivnosti povezanih za boravak u prirodi.

Planinarenje urbanom čovjeku često predstavlja aktivan oblik odmora ispunjen avanturom, istraživanjem i novim doživljajima. 

Planinarenje je dostupno svima i svaki planinar ga doživljava na sebi svojstven način. Planinarenje razvija ljubav prema prirodi i čitav niz korisnih vještina i osobina: psihofizičku izdržljivost i otpornost, orijentaciju u prostoru, spretnost pri kretanju, iskustvo, solidarnost, empatiju, humaniji pogled na svijet i bolje razumijevanje svega što nas okružuje. 

Planinarenje je vrlo popularna disciplina već dugi niz godina pa su planinari zajedničkim djelovanjem uspješno razvili cijelu infrastrukturu kako bi boravak i kretanje u planini učinili dostupnim i sigurnim, vodeći brigu o tome da ne poremete ravnotežu u prirodi.

Planinarske kuće i domovi na udaljenim mjestima, planinarski putovi, putokazi, kontrolne točke, polazišta i odredišta čine planinarsku infrastrukturu koja planinarima omogućuje duži boravak i sigurnije kretanje u planinama. Stoga je planinarenje danas lako dostupno izletnicima bez planinarskog iskustva.