Prekretnica za planinarstvo u Puli je 1982. godina, točnije 04. lipnja 1982. godine, kada se otvaraju potpuno nove stranice planinarstva u Puli. Grupa ljubitelja planinarstva i planinarenja u Puli dugo su morali ići u planine u vlastitoj organizaciji ili u organizaciji nekog drugog planinarskog društva s područja Hrvatske i Slovenije, bili su članovi Planinarskog društva Matica – Ljubljana, Planinarskog društva“Kamenjak“ Rijeka i Planinarskog društva „Željezničar“ Zagreb.

Te, 1982. godine, nekolicina planinara, članova Planinarskog društva „Željezničar“ iz Zagreba, pokušalo je osnovati sekciju istog društva u Puli. Nažalost, nisu naišli na podršku iz Planinarskog društva „Željezničar“, pa je predloženo da sami osnujemo Planinarsko društvo. Entuzijasti, svjesni svih problema koji su vezani za osnivanje društva, dugo su pripremali taj čin. Dana 04.lipnja 1982. godine u Mjesnoj zajednici „Šijana“ četrnaest planinara iz Pule, održali su osnivačku skupštinu Planinarskog društva „Glas Istre“ Pula. Zašto „Glas Istre“? Nije se mislilo na sponzorstvo istoimene novinske kuće u gradu, već zbog glasa. Zbog glasa pulskih planinara kao i istarskih, koji bi se trebao čuti po svim planinama svijeta.

U proteklih trideset godina Društvo uspješno njeguje i razvija temeljne planinarske djelatnosti: izgradnja domova, održavanje planinarskih staza, školovanje planinara, školovanje alpinista, organiziranje i vođenje planinarskih izleta u zemlji i inozemstvu, izdavaštvo, popularizacija planinarstva putem foto izložbi , predavanja itd.

Izgradnja planinarskih domova

Godine 1983. Društvo počinje s izgradnjom planinarskog skloništa pod vrhom Žbevnice (1014 m) koji je ujedno i matični vrh Društva. U akcijama uređenja skloništa, u objektu starog vodovoda, sudjeluje preko polovice članova Društva. Nažalost, krajem godine Radna organizacija Vodovod – Buzet raskida ugovor s Planinarskim društvom o korištenju skloništa.

Godine 1984. Društvo uzima u najam kuću u selu Brestu podno Žbevnice. Koristimo je kao Planinarsku kuću, za smještaj 20 planinara sve do 1989. godine.

Planinarsko društvo „Glas Istre“ počinje 1987. godine izgradnju Planinarske kuće na „Brgudačkim koritima“, da bi je svečano otvorili 1989. godine. Kuća je uređena kao ugodan smještaj za 30 planinara. Izuzetan doprinos dali su i svi članovi društva koji su se odazvali na radne akcije i sudjelovali u izgradnji s ukupno 6.250 dobrovoljnih radnih sati. Godine 1992. na kuću je nadograđena kuhinja i zimska soba. Godine 2006, izmijenjen je pokrov krova i obnovljene klupe. Godine 2011. obnovljen je laminat u kuhinji, zimskoj sobi i trpezariji i izvršena je rekonstrukcija osvjetljenja.

Uređenje prostorija društva

Prvo sjedište društva je Mjesna zajednica „Centar“, da bi se 1987 preselili u Mjesnu zajednicu“Mirna“, a Alpinistički odsjek u Samački hotel Uljanika. Godine 1991 Društvo dobiva od Grada Pule u najam prostorije u ulici 43. istarske divizije, koje adaptiramo zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima, kao i samih članova Društva koji su opet dali svoj udio u radu i dovršenju prostorija. Godine 2009. prostorije Društva se nanovo adaptiraju uz učešće mnogobrojnih sponzora i pojedinih članova društva. Alpinisti prvu umjetnu stijenu grade 1992. godine u sadašnjem Domu sportova „Mate Parlov“, 1995 grade malu umjetnu stijenu u društvu, iste godine grade umjetnu stijenu u „Mornaru“, da bi se 2008 alpinistički odsjek preselio u „Rojc“, uredio prostorije i izgradio novu umjetnu stijenu.

Planinarski putovi

Od samog osnutka Planinarsko društvo „Glas Istre“ je započelo uređivati planinarske staze po Ćićariji, održavamo dio Istarskog planinarskog puta, kao i prilazne puteve istom. Danas su markacisti po aktivnosti jedni od najaktivnijih u Istri, dobro surađuju s Parkom prirode Učka, Istarskim planinarskim savezom i susjednim nam društvima, brinu se o 60 kilometara planinarskih staza na području Ćićarije.

Školovanje planinara

Prva planinarska škola započela je s radom 1987. godine, iste godine je organizirana i prva alpinistička škola. U tih 30 godina društva održano je više od 20 planinarskih i više od 20 alpinističkih škola kao i škola sportskog penjanja. Planinarsku i alpinističku školu završilo više stotina planinara i alpinista iz Pule i Istarske županije. Planinarsko društvo „Glas Istre“ je jedino planinarsko društvo koje organizira planinarsku i alpinističku školu u županiji, prema programu Hrvatskog planinarskog saveza.

Izdavaštvo

Planinarsko društvo „Glas Istre“ je godine 1988. pokrenulo društveno glasilo „Perun“, koje je izlazilo svakog mjeseca do 1990. Godine. Članke su pisali članovi društva i izlazio je u nakladi od par stotina primjeraka. „Perun“ se financirao od dobrovoljnih priloga čitatelja, pokušalo ga se aktivirati 2007. Godine ali, nažalost, neuspješno.

Članstvo

Tijekom 30 godina članovima Društva bilo je više od 2.400 stanovnika Pule i okolnih mjesta. U najboljim godinama 1988,1989,1990. Planinarsko društvo“Glas Istre“ imalo je preko 700 članova svake godine, što ga je svrstavalo u sam vrh hrvatskog planinarstva, po aktivnosti Društva, kao i broju članstva. Domovinski rat i pad standarda građana ugrozili su početkom 90. godina opstanak Planinarskog društva „Glas Istre“. Smanjile su se aktivnosti, izleti, i broj članova se drastično smanjio. Društvo se početkom 2000-te počelo obnavljati da bi s krajem prošle godine brojalo 470 članova. Društvo je 1983. godine osnovalo u Brodogradilištu „Uljanik“ planinarsku sekciju , koja je prestala s radom 1990. godine. Godine 2000. osnovana je planinarska sekcija našeg Društva u Rovinju. Naše društvo je osnivač GSS-a u Istri, i većina gorskih spašavatelja su članovi našeg Društva. Iz redova naših članova osniva se Penjački klub Pula i Speleološki klub Pula.

Alpinistički odsjek

Godine 1986. osnovan je, uz pomoć Planinarskog društva“Kamenjak“ Rijeka, Alpinistički odsjek u našem Društvu. Započeli su odmah po osnivanju organizirani usponi na visoko gorje, alpinističke škole, škole sportskog penjanja. Uređeni su mnogobrojni smjerovi za sportsko penjanje u Vranjskoj Dragi, Vinkuranskom kamenolomu, Dvigradu, kamenolomu na Punti Corente u Rovinju. Organizirane su ekspedicije u visoko gorje. Organizirana su mnogobrojna takmičenja u sportskom penjanju. Imali smo prvake hrvatske u sportskom penjanju i penjanju po ledenim slapovima.

Skijaški odsjek

Godine 1984. osnovana je skijaška sekcija. Sa svojim pravilnikom, organizacijom rada, bili smo prvi organizirani začetnici skijanja u gradu Puli. Do kraja 90-tih svake zime imali smo organizirano autobusima 3-5 skijaških izleta na skijališta bivše Jugoslavije i u susjedne nam zemlje. Početkom domovinskog rata zamrla je aktivnost skijaške sekcije, da bi od 2000-te svake godine organizirali po jedan skijaški izlet.

Travarska sekcija

Godine 1990. osnovana je travarska sekcija, održavaju se predavanja o ljekovitom bilju, travarska škola. Organiziraju se izleti na kojima se učilo brati ljekovito bilje. Sekcija je početkom 2000- tih godina prestala s radom.

Planinarsko – padobranska sekcija

Godine 1991. osnovana je planinarsko – padobranska sekcija, te je u njihovoj organizaciji održan prvi tečaj u Istri iz letenja paraglajderom. Nabavljen je jedan padobran – paraglajder. Sekcija je već sljedeće godine prestala s radom.

Stanica vodiča Pula

Godine 1989. osnovana je unutar društva Stanica vodiča Pula, koja je okupljala planinarske vodiče iz cijele Istre. Početkom Domovinskog rata rad stanice je zamro, da bi se 2010. godine opet se aktivirala. Naše društvo ima deset školovanih vodiča.

Organizirane akcije na propagiranju Planinarstva

Planinarsko društvo je organiziralo mnogobrojna predavanja, za naše članove i građane grada Pule, popraćena projekcijama dijapozitiva značajnijih svjetskih uspona istaknutijih planinara iz našeg društva i ostalih društava iz Hrvatske. Godinama su organizirani planinarski balovi, planinarski balovi s pohodom na koje su pozivani gosti planinarskih društava i građani. Godinama se tradicionalno proslavlja dan planinarskog društva na Koritima, organiziraju se dani hodanja, dani planeta, gdje se pozivaju gosti planinari, rekreativci i izletnici. Uspješno, već godinama u suradnji s našim društvom, Park prirode Učka održava predavanja u našoj Planinarskoj kući na Koritima.

Važniji usponi, trekinzi i ekspedicije

Ortler, Gran Zebru (Italija), 1987. godine.
Bazni logor Anapurne (Nepal), 1989, 1990,2010. godine.
Grosslockner (Austrija) 1987,1990
I Istarska ekspedicija – Pisang Peak (Nepal) 1990. godine.
Treking oko Anapurne (Nepal) 1990. godine.
Mont Blanc (Francuska) 1991,1997,1999,2011. godine.
Monte Rosa(Italija),1991,1998. godine.
Materhorn (Švicarska) 1990,1991. godine.
Brethorn (Švicarska) 1991, 2010. godine.
Monch (Švicarska) 1991. godine.
Mount Kenya (Kenija) 1997, 2006. godine.
Kilimandžaro (Tanzanija) 1997.godine.
Rwenzori (Uganda) 1997.godine.
Aconcagua (Argentina) 1998, 2000, 2010. godine.
Treking Tores Del Paine – Patagonija (Čile) 2000. godine.
Ekspedicija Cordilera Blanca – Pisco, Yanapaccha, Chopicalqui, Urus Este, Toclaraju (Peru) 2008.godine.
Bazni logor Mount Everest (Tibet)1989,1994,2009. godine.
Bazni logor Cho oyu (Nepal) 1992. godine

Sudjelovanje u Domovinskom ratu

Mnogi članovi Planinarskog društva „Glas Istre“ Pula sudjelovali su u Domovinskom ratu, najviše nas je bilo u 119. Brigadi.

Anton Filipčić kao dragovoljac cijeli tijek rata proveo je na Južnom Velebitu u sastavu samostalne planinarske satnije.

Suradnja s planinarskim društvima

Najdužu suradnju ostvarujemo s Planinarskim društvom“ Pazinka“Pazin, Planinarskim društvom „Planik“ Umag, Planinarskim društvom „Kamenjak“ Rijeka, Planinarskim društvom „Skitaci“ Labin s kojima smo uspješno organizirali zajedničke izlete i pomoći oko izgradnje Planinarske kuće Korita.

Uspješna je suradnja s pulskim Planinarskim društvom“Elektroistra“, rovinjskim Planinarskim društvom „Montero“s kojim uspješno organiziramo zajedničke izlete, pohode i planinarske balove.

Jako dobra je suradnja sa slovenskim planinarskim društvima Obalno – Koper,“Snežnik“ Ilirska Bistrica, koja su nam pomagala u izgradnji Planinarske kuće Korita i zajedničkim pohodima.

Uspješno smo 80-tih godina surađivali s Planinarskim društvom „Željezničar“ Zagreb.

Dobra je suradnja i s drugim društvima Opatija,Pliš, Lisina, Osorčica, Matica, Dubovac,Platak, Učka, Tuhobić i Knezgrad.

Posebno treba naglasiti suradnju s makedonskim Planinarskim društvom „Solunska Glava „ Veles, s kojim smo organizirali višegodišnje zajedničke izlete.

Redovno odlazimo na slovenski Snežnik.

Istaknuti članovi

Među stotinama vrijednih planinara , onih koji su kroz sve te godine nesebično volontirali, gradili Planinarsko društvo „Glas Istre“, treba izdvojiti najznačajnije, koji su godinama ulagali ogromnu energiju i najzaslužniji su za uspjeh Društva: to su prije svih Gordan Desnica, pokojni Boris Bičić, Vlado Radovan i Josip Franjul.

U stručno planinarskom smislu ističu se Anton Filipčić, Enes Seferagić, Davor Kalčić,Danijel Šajatović, Petar Šajatović, Neven Brajković, Dr. Dubravko Marković, Zlatko Bašlin i Darko Lukšić.

Oni bez kojih nema organiziranog planinarenja su vodiči i markacisti. Iz starije generacije treba spomenuti Rajka Marića, Đorđa Berca, Igora Kramara i Mladena Jurcana.

U ovom desetljeću (2010. godine) posebno su se istaknuli Serđo Težak, Divna Klarić i Natalija Radola.

Priznanja

Najznačajnije priznanje što ga je Planinarsko društvo „Glas Istre“ primilo za svoj uspješan rad:

1990. godine Plaketa SOFK-e Grada Pule, za aktivan rad i doprinos u razvijanju sporta, te za organizaciju Himalajske ekspedicije.