Visokogorstvo je oblik napredovanja u planini koje podrazumijeva nošenje tehničke opreme kao i znanje rukovanja njome. Najčešće se pod visokogorskim planinarenjem smatra ono iznad 2000 metara, ali i na nižim visinama postoje predjeli za koje su potrebne posebna oprema, vještina kretanja i kondicija.

Visokogorstvo je prijelazni oblik između planinarenja i alpinizma. Linija između visokogorstva i alpinizma često je tanka. Ovdje se najčešće radi o teško prohodnim, strmim, visokim, zasniježenim predjelima. Kao takvi potrebna je dobra fizička i psihička pripremljenost, poznavanje orijentacije, meteorologije, poznavanje bivakiranja, pravila ishrane, prve pomoći i spašavanja, a isto tako znanje kretanja i korištenje opreme koja je potrebna za takve terene.

Visokogorci su planinari koji poduzimaju uspone na visoke planine i gorja, a nemaju znatnijih alpinističkih ambicija. Planine koje se pohoduju obično su znatno strmije i nepristupačnije od onih nižih, a i prekrivene su najčešće snijegom i ledom. Kretanje po takvom terenu zahtijeva i poznavanje nekih osnovnih alpinističkih tehnika, vještina i nešto specijalističke opreme.

Visokogorski izleti mogu biti oni na više visine, obično Alpe i slično, gdje je potrebno nošenje kacige, a po potrebi i pojasa, “ipsilona” i slično kada je riječ o ferati ili osiguranom putu, dereza, ledenjačkog naveza, cepina i drugo, kada se radi o napredovanju po snijegu i zaleđenoj površini.
Kao što smo napomenuli, visokogorski izleti mogu biti i na nižim visinama, ispod navedenih 2000 m, gdje se često nalaze ferrate, kameniti predjeli, grebeni, grape, usjeci i slično.

Osnovna podjela visokogorstva je ona po godišnjim dobima, tj. ljetno i zimsko visokogorstvo, a u skladu s time i podjela po mediju po kojem se penje (usponi po suhoj stijeni i usponi po snijegu i ledu). Gotovo svi usponi, i ljeti i zimi, na planine iznad 3000 metara su po svom karakteru zimski usponi, tj. usponi po snijegu i ledu, ili barem kombinirani usponi. Prilikom ljetnih i zimskih visokogorskih uspona primjenjuju se različite tehnike napredovanja i različita specijalna oprema.

Za visokogorski uspon veliku važnost ima oprema. Postoji osnovna planinarska oprema koju svaki planinar mora imati i posebna oprema koja služi za visokogorsko napredovanje u suhoj stijeni, po snijegu i ledu. Pri tome treba procijeniti nužnost određene opreme s obzirom na ambicije pojedinog visokogorca i učestalosti visokogorskih uspona.
Ono što bi svaki visokogorac trebao imati da bi se mogao kretati po visokogorskim terenima je oprema(kaciga,pojas,dereze,cepin,gurtne,karabinere,zamke,visokogorske gojzerice,tople rukavice…). Budući da je oprema skupa u sklopu PD Glasa Istre postoji Oružarnica, gdje svaki član PD Glasa Istre može posuditi određenu opremu, prije negoli se odluči za kupnju svoje vlastite.