KRAŠKI ROB (SLO)

KUK (498 mnv) – VELI BADIN (359 mnv)  

Nedjelja 25.11.2018.

 

 

PLAN IZLETA:

Datum:                  25.11. 2018.                                           

Polazak:                Veruda  07.00., Kolodvor 07.15

Povratak u Pulu:  oko 20.00

 

Težina staze:         Kondicijski nezahtjevno, tehnički nezahtjevno

Vrijeme hodanja:   4 sata cca

Polazak:                 Movraž, Slo

Oprema:                Standardna oprema za nisko gorje u skladu s vremenskim prilikama.

Ručak:                   Konoba „Most“, Buzet

Cijena izleta:         90,00 kn (cijena uključuje autobusni prijevoz).

 

Opis izleta:

Vozimo se iz Pule do Buzeta i dalje do međunarodnog graničnog prijelaza Požane na hrvatskoj strani, odnosno Sočerga na slovenskoj strani. Još je malo vožnje do malog mjesta Movraž (214 m) odakle započinje naš planinarski pohod. 

Iz šume izlazimo na kamenitu stazu kojom se penjemo na visoravan i dalje do travnatog vrha Kuk (498 m) gdje se nalazi upisna kutija i žig vrha. S vrha se pruža pogled sve do Tršćanskog i Koparskog zaljeva, na Slavnik i kameni greben Kraškog roba pa dalje do Učke.

 

Put nas dalje vodi širokom polegnutom stazom pored kraških jama do zaseoka Dvori gdje prolazi državna granica.

 

Spuštamo se do prirodnog kamenog mosta (225 m) s kojim započinje ili završava stijena Velikog Badina. To je jedini prirodni most u Slovenskoj Istri. Kameni luk dug je 6 metara, visok 4 metra, a debljina kamenog luka je 1.5 metra.

Posebna zanimljivost su veće ili manje kamene polupećine visoke i do 28 metara (slovenski naziv “spodmoli”). Ti veliki kameni lukovi nazvani su Ušima Istre (jer se u njima dobro čuje sve što se događa u dolini ispod njih!).

Prirodni lukovi pokriveni su šarenom sigom i ukrašeni vapnenastim ukrasima kakve nalazimo u kraškim špiljama. U stijenama su svoje utočište našle i najrazličitije ptice i druge životinje.

 

 

Nakon dužeg odmora i fotografiranja ispod tog prirodnog fenomena (Slovenci ga uspoređuju s puno poznatijim Kamenim valom u zapadnoj Australiji) vraćamo se na stazu  iznad polupećina.
Put dalje vodi po samom rubu grebena s kojega se pružaju pogledi prema „spodmolima“, Buzetu i vrhu Učke. Staza do crkvice Sv. Kvirika (408 m) je sve šira i još nas čeka kratko spuštanje do mjesta Sočerga gdje nas čeka autobus.

 

OPĆI UVJETI I INFO:

Informacije o izletu, uplata prijevoza u prostorijama Pd „Glas Istre“ srijeda,  14. i 21.11.2018. (19.00-20.00 h)

Otkazivanje izleta od strane učesnika može se izvršiti najkasnije zadnju srijedu prije polaska, a iza toga zadržavamo pravo na obeštećenje prijevoza u vrijednosti ponuđene cijene ili naći sebi zamjenu u dogovoru s vodičem.

 

Vodič zadržava pravo izmjene programa prema uvjetima na terenu.

 

Vodič: Ingrid Ivanić

 

 

NAPOMENA:

 

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s planom i zahtjevima izleta i da je s njime suglasan, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da je član  HPS-a s uplaćenom članarinom za tekuću godinu, te da pristupa na izlet na vlastitu odgovornost.

 

 

 

Povezani Članci

Planinarsko društvo Glas Istre organizira dvodnevni izlet 27.-28.07.2019. Karavanke ¨Begunjšćica –...

PLANINARSKO DRUŠTVO GLAS ISTRE ORGANIZIRA PLANINARSKI POHOD TRIGLAVSKA JEZERA, VELIKA I MALA...

Planinarsko društvo Glas Istre organizira izlet GOMILA (1027 mnv) – ŽBEVNICA (1014 mnv) Nedjelja...

Ostavite Komentar