Kristijan je 04.05.2018 krenuo na putovanje koje je trajalo 59 dana i bilo dugo 1200 km. Planinario je kroz 5 država, počevši u Sloveniji pa sve do Albanije.

Via Dinarica je uvrštena među najljepše staze svijeta, a prestižni National Geographic Traveler uvrstio je Via Dinarica stazu u najbolje destinacije svijeta za 2017. godinu. (Izvor: https://viadinarica.com/bs/blog/279-national-geographic-traveler-via-dinarica-medu-najboljim-svjetskim-destinacijama)

Via Dinarica je planinarska staza koja se proteže od Slovenije do Albanije, a sastoji se od tri trase: Bijele, Plave i Zelene. Najteža trasa je Bijela trasa ili White trail i Kristijan je bez puno razmišljanja odabrao upravo nju. Via Dinarica proteže se kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, te Albaniju.

Prateći smjer pružanja Dinarida, Bijela trasa povezuje najatraktivnije hrvatske planine, vrhove i vidikovce, koristeći infrastrukturu najpopularnijih hrvatskih planinarskih obilaznica (Goranski planinarski put, Kapelski planinarski put, Velebitski planinarski put). Najvišu točku dostiže na planini Dinari, najvišem vrhu Hrvatske, ujedno i planini koja je dala ime cijelom Dinarskom gorju i putu Via Dinarica. Više informacija pronađite na poveznici: http://viadinarica.hr/via-dinarica/bijela-linija/ 

S Kristijanom u društvu je hodao i Sinjanin Ante Romac, dok im se na Velebitu priključila Slovenka Hana Geder i njen pas Pan. Put koji je po njihovoj računici trebao trajati 65 dana, dvojac je uspio prijeći za 59 dana, a dečki su dnevno prelazili između 20 i 25 km. Kristijan kaže da su čak dvaput uspjeli prijeći 43 km na dan s ruksakom na leđima koji je težio oko 22 kg.

Planinarenje su završili na planini Prokletije u Albaniji, kako Kristijan kaže: „Predivan krajolik koji se riječima ne može opisati“

Slike u nastavku samo će djelomično dočarati ljepotu u kojoj je Kristijan uživao u svom dugom putovanju kroz Via Dinaricu.

“Propješačio sam i popeo najviše i najatraktivnije vrhove Dinarida, te putem upoznao mnogo dobrih ljudi koji su mi pomogli. Sretan sam i ispunjen!” 😉

O Autoru

Povezani Članci

    Ako vas zanimaju osnovne tehnike penjanja, a ne znate kako i od kud bi počeli, prijavite se na...

Drage planinarke, dragi planinari, vezano za današnju preporuku Gradskog stožera civilne zaštite i...

Opća planinarska škola „PD Glas Istre 2020.“ 12.03.– 31.05. 2020.   Planinarsko društvo «Glas Istre»...

Ostavite Komentar