Kristijan je 04.05.2018 krenuo na putovanje koje je trajalo 59 dana i bilo dugo 1200 km. Planinario je kroz 5 država, počevši u Sloveniji pa sve do Albanije.

Via Dinarica je uvrštena među najljepše staze svijeta, a prestižni National Geographic Traveler uvrstio je Via Dinarica stazu u najbolje destinacije svijeta za 2017. godinu. (Izvor: https://viadinarica.com/bs/blog/279-national-geographic-traveler-via-dinarica-medu-najboljim-svjetskim-destinacijama)

Via Dinarica je planinarska staza koja se proteže od Slovenije do Albanije, a sastoji se od tri trase: Bijele, Plave i Zelene. Najteža trasa je Bijela trasa ili White trail i Kristijan je bez puno razmišljanja odabrao upravo nju. Via Dinarica proteže se kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, te Albaniju.

Prateći smjer pružanja Dinarida, Bijela trasa povezuje najatraktivnije hrvatske planine, vrhove i vidikovce, koristeći infrastrukturu najpopularnijih hrvatskih planinarskih obilaznica (Goranski planinarski put, Kapelski planinarski put, Velebitski planinarski put). Najvišu točku dostiže na planini Dinari, najvišem vrhu Hrvatske, ujedno i planini koja je dala ime cijelom Dinarskom gorju i putu Via Dinarica. Više informacija pronađite na poveznici: http://viadinarica.hr/via-dinarica/bijela-linija/ 

S Kristijanom u društvu je hodao i Sinjanin Ante Romac, dok im se na Velebitu priključila Slovenka Hana Geder i njen pas Pan. Put koji je po njihovoj računici trebao trajati 65 dana, dvojac je uspio prijeći za 59 dana, a dečki su dnevno prelazili između 20 i 25 km. Kristijan kaže da su čak dvaput uspjeli prijeći 43 km na dan s ruksakom na leđima koji je težio oko 22 kg.

Planinarenje su završili na planini Prokletije u Albaniji, kako Kristijan kaže: „Predivan krajolik koji se riječima ne može opisati“

Slike u nastavku samo će djelomično dočarati ljepotu u kojoj je Kristijan uživao u svom dugom putovanju kroz Via Dinaricu.

“Propješačio sam i popeo najviše i najatraktivnije vrhove Dinarida, te putem upoznao mnogo dobrih ljudi koji su mi pomogli. Sretan sam i ispunjen!” 😉

O Autoru

Povezani Članci

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika otkazuje se izlet na Karavanke. Povrat novca vršiti če se u...

Povodom obilježavanja Dana Društva  i 30. godišnjice Kuće na Koritima PLANINARSKO DRUŠTVO „GLAS...

Od 03.04.19. društvene prostorije otvorene su svake srijede od 20 sati. Vidimo se!

Ostavite Komentar