Izlet na Korita povodom Europskog tjedna mobilnosti

Grad Pula u suradnji s  Planinarskim društvom  „Glas Istre“Pula organizira izlet na Korita
Aktivnosti planinarskog odsjeka  /   /  By Dean Mladenović

Grad Pula u suradnji s  Planinarskim društvom  „Glas Istre“Pula organizira izlet na Korita za 24 osobe. Besplatno sudjelovanje će biti omogućeno dobitnicima nagrade putem medija –  radio postaja.

Polazak prijavljenih izletnika – dobitnika, kao potencijalnih članova planinarskog društva „Glas Istre“, zajedno s članovima,  je  autobusom u  08:00h sa stajališta Veruda – tržnica kod Poštanskog ureda na Verudi, ili u 8:15h na stajalištu kod Plodina, a  planirani povratak u Pulu je oko 18 sati.

Za sve izletnike osiguran je ručak (maneštra) nakon planinarenja. Za planinarski izlet potrebno se prikladno odjenuti (sportski i slojevito) i obuti (tenisice ili obuća za planinarenje). Sa sobom je potrebno ponijeti i okrijepu potrebnu tijekom  planinarenja (piće – najbolje vodu ili neki izotonični napitak i hranu – voće, suhi obrok).

Nakon vožnje do Brgudca, pješači se do planinarskog doma na Koritima, mjesta za odmor i okrijepu, te se po spuštanju  vozi do restorana Alba, gdje je za sve sudionike osiguran besplatni ručak.

Korita se nalaze na Ćićariji, ispod Brajkovog vrha, a iznad sela Brgudac.  Na uređenom izvoru na kraju sela, moguće je napuniti bočice izvorskom vodom, te otuda krenuti na uspon prema Koritima.

Staza je lijepo uređena. Prvi dio staze je kamenit, vodi kroz gustu bjelogoričnu šumu.
Nakon petnaestak minuta hoda šuma je sve rjeđa, bjelogorica ustupa mjesto crnogorici. Uspon je nešto  strmiji u jednom dijelu , a hoda se oko 45 min laganog uspona po označenoj stazi.

Korita su smještena na livadi na 1010 m pod  liticom Brajkove stijene na 1092 m i sastoje se od deset masivnih drvenih korita u čijem je podnožju poveća lokva bogata biljnim i životinjskim životom. Nekad su korita služila za napajanje stoke, a na poučnoj ploči piše da su nekad žene nosile pitku vodu čak u Brgudac.

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U GRADU PULI (16.-22.09.2017.)

Grad Pula se i ove godine, po dvanaesti put uzastopno, pridružuje mnogim europskim gradovima u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, čiji je cilj poboljšanje održivog urbanog prometa. Ovogodišnja manifestacija Europskog tjedna kretanja održat će širom Europe i svijeta pod sloganom ‘Dijeljenjem dobivate više’ (‘Sharing gets you further’) u razdoblju od 16. do 22. rujna 2017. godine (http://www.mobilityweek.eu/theme-2017/).

Korištenjem zajedničkih oblika prijevoza možemo smanjiti ne samo naše troškove, već i naš ugljični otisak. U isto vrijeme, možemo upoznati nove ljude i učiniti naše putovanje društvenijim. Pametne tehnologije, kao što su aplikacije i on-line platforme, već nam pomažu učiniti našu mobilnost učinkovitijom, štedeći nam pritom novac i pomažući zaštititi okoliš. Nove aplikacije čine našu zajedničku mobilnost lakšom nego ikada prije.

Istraživanja pokazuju da prihvaćanje zajedničke mobilnosti može imati pozitivan utjecaj na naše gradove. Da bi urbana mobilnost bila ekološki što osvještenija, nužno je smanjiti korištenje motornih vozila, u korist aktivnih modela kretanja, kao što su pješačenje i vožnja bicikla te korištenje javnog prijevoza. Kombiniranje različitih oblika prijevoza stvara učinkovit promet, nužan za izbjegavanje zagušenosti i ovisnosti o automobilima kao i zdraviju klimu, odnosno zdravije stanovništvo u gradovima.

Prednosti pametne mobilnosti primjenjive su u svim segmentima – od javnog do privatnog sektora, od društva u cjelini do pojedinaca.

Tri su osnovna uvjeta za sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti,  tzv. „zlatni kriteriji“, a to su: organizacija tjedna aktivnosti, provedba najmanje jedne nove trajne mjere u prostoru i održavanje ‘Dana bez automobila’. Grad Pula je multidisciplinarnim pristupom u organizaciji aktivnosti i ove godine zadovoljio sva tri „zlatna kriterija“.

Povodom održavanja Europskog tjedna mobilnosti, Grad Pula pripremio je niz različitih aktivnosti za sve dobne skupine građana u nastojanju da potakne svoje građane da aktivnosti realizirane kroz Europski tjedan mobilnosti, usvoje kao stalan odabir na putu održivog razvoja.

Program

‘Dijeljenjem dobivate više’ (‘Sharing gets you further’)

O Autoru

Povezani Članci

Sorry, nothing here!

Ostavite Komentar